Кюфтета по чирпански яли натровените в Старозагорско

16:15, 30 мар 17 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четирима души са настанени в клиниката по инфекции в Старозагорската УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович”. Всички пациенти, между които и дете на година и половина, са с хранително отравяне. Състоянието им е добро.

„Картофки с кюфтенца беше, изядох ги, мина един час, час и половина, като почнах да се потя, стана ми гадно, лошо, почнах да повръщам, разстройство”, разказва Емил Йорданов, един от настанените в болницата, който е от село Нова махала.

„Микробусът идва в 9.30 часа. Приемам храната и в това време вече хората са дошли да си я вземат. Казала съм им да идват ро-рано, защото вече е топло”, разказва Станка Петрова, която раздава обяда по програмата в Нова махала.

Местни хора, които са получили от същата храна пък казват, че нищо не им е станало. 

Хората са кансумирали таратор и кюфтета по чирпански, които са получили по програмата „Топъл обяд” за социално слабите в община Николаево. Около час след това, те се почувствали зле, а вечерта състоянието им се е влошило и са били транспортирани в болницата.Местни хора, които са получили от същата храна пък казват, че нищо не им е станало. За днес обядът от супа и боб яхния не е бил раздаван.

Над 25 души от град Николаево, селата Едрево и Нова махала, община Николаево са с признаци на хранителна интоксикация. Екипи на РЗИ са помагали за транпортирането и прегледа на заболелите хора в Спешните центрове в Николаево, Гурково и Мъглиж. До сутринта днес броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно той да нарасне. Отделно има и два случая в мъглижкото село Зимница, но те не са свързани с обяда.

Храната по програмата  "Топъл обяд", се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен. Тя ще бъде проверена от тамошните здравни власти.

Според здравните инспектори става дума за лошо съхранение на храната от ползвателите, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота. Ще бъдат направени и изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете.

Кметовете на населените места, където има заболели,  и общопрактикуващите лекари трябва да проследят състоянието на хората, които са включени в програмата "Топъл обяд".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама