Израел обяви, че ще съкрати с 2 млн. долара средствата, които предоставя на ООН

01:35, 30 мар 17 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В официално изявление външното министерство на Израел осъди "обсесивната дискриминация срещу Израел от страна на Организацията на обединените нации и нейните агенции" и обяви, че министър-председателят Нетаняху ще използва тези два милиона за „международна помощ и инвестиции в развиващите се страни, които подкрепят Израел пред международните органи”. Това предаде БГНЕС.

Припомняме, че по-рано тази година Израел намали драстично членската си вноска в ООН в знак на протест срещу "анти-израелската политика" на ООН. Тогава тя отказа да плати на организацията 6 млн. долара, което е половината от годишния й дълг към международния орган. Поводът беше единната позиция на страните-членки срещу заселническата дейност на Израел в палестинските територии, включително Източен Йерусалим, и приемането на резолюция за спирането на всякакво строителство от страна на Израел в района.

Стотици хиляди еврейски заселници живеят на палестинската територия, която Израел окупира след Шестдневната война от 1967 г. Международната общност вижда това като основна пречка за мира между двете страни. Към днешна дата има над 2000 жилища, построени върху земя, която е собственост на палестинците. В края на миналата година израелските депутати одобриха проектозакон, даващ със задна дата правен статут на съществуващите жилища в разрез с международното право.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама