Германски министър обвини Турция в шпионаж

12:51, 28 мар 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вътрешният министър на провинция Долна Саксония обвини Турция в извършването на „неприемлив“ шпионаж срещу предполагаеми симпатизанти на движението на турския проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Забележително е с каква интензивност и безпощадност хората, живеещи в чужбина, са разследвани“, заяви Борис Писториус. Той също така заяви, че Анкара е поискала от Берлин да й помогне в шпионирането на 300 предполагаеми гюленисти.

„Това е нетърпимо и неприемливо“, допълни вътрешният министър на северната провинция.

По думите му списъкът с имената на заподозрените е бил предаден на германските тайни служби, които от своя страна са го изпратили на правителствата на отделните щати. Властите в Долна Саксония обаче са взели решение да информират наблюдаваните обекти, сред които училище и офиси на най-малко две компании, за да предотвратят евентуалното им задържане, ако случайно решат да се връщат в Турция.

По думите на Писториус турските власти действат по начин, „близък до параноята“, допълвайки, че „всички привърженици на Гюлен са смятани за терористи и врагове на държавата, въпреки ме няма и най-малко доказателство“ за това. „До ден-днешен ние не разполагаме с доказателства, че привърженици на Гюлен са нарушили каквито и да е било закони по какъвто и да е било начин“, каза той.

Изказването на министъра идва на фона на продължаващо влошаване на отношенията между Анкара и редица държави в Европа в навечерието на турския референдум за конституционни промени, предвиждащи преминаването към президентска форма на управление.

В същото време в Турция продължава да бъде задържан германски журналист на ежедневника „Ди Велт“, който е обвиняван в тероризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама