Председателят на Бундестага обвини Ердоган в „подкопаване на демокрацията“

12:04, 28 мар 17 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Бундестага Норберт Ламерт вижда в конституционната реформа в Турция „преврат срещу демокрацията“. Това информира ДВ, цитира БГНЕС. Турция може да обърне гръб на европейската цивилизация, смята той.

На територията на Федералната република започна провеждането на референдума за конституционна реформа в Турция. Според Ламерт Ердоган се опитва да превърне „крехкия, но демократичен ред в авторитарна система“.

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. турският президент систематично руши политическата система на страната, с което „подкопава конституционния ред“. „Вторият опит за преврат заплашва да бъде успешен“, подчерта Ламерт. Той разкритикува турския парламент, че се е съгласил да загуби властта си. „Това е безпрецедентно събитие в най-новата история“, категоричен е председателят на Бундестага.

Според него идеята на Ердоган за още един референдум относно съдбата на по-нататъшните преговори между Турция и ЕС не е от значение.

Гласуването в Германия започна на 27 март и ще продължи до 9 април. В самата Турция референдумът ще се проведе на 16 април. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама