ЕС готви нова среща на върха за Брекзит през април или май

15:30, 20 мар 17 / Свят 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз ще има нова среща на върха в края на април или началото на май, за да одобри насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи източник от Брюксел. Това иномира АПФ, цитира БГНЕС.

Досегашните планове това да се случи на извънредна среща на 6 април вече не се обсъждат, тъй като дотогава няма да има достатъчно време за подготовка. „Британското уведомление на 29 март не оставя много време за подготовка на Европейски съвет на 6-7 април, който да одобри насоките за Брекзит“.

Според съобщение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е отговорен за свикването на срещи на върха, до 48 часа ще бъдат публикувани черновата на насоките. По-рано днес Великобритания обяви, че в края на месеца официално ще активира Член 50, който предвижда излизането от ЕС.

Очаква се предстоящата среща да зависи отчасти и от френските президентски избори, които ще се проведат на 23 април и 7 май, посочва друг европейски източник.

След одобряването на преговорите правила на европейско равнище, те трябва да бъдат приети и в отделните държави, след което ще се даде официален мандат на Майкъл Барнър, който отговаря за преговорите с Лондон от страна на Европейската комисия.

Според представители от Брюксел не се очаква преговорите да започнат преди юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама