Адвокатът на Сноудън отрече да се готви размяна със САЩ

15:06, 20 мар 17 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Адвокатът на бившия служител на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън определи като слухове информациите, че той ще бъде разменен със задържания в САЩ руски гражданин Виктор Бут, предаде БГНЕС.

„Сноудън не се смята за виновен, той не е необходимо да се оправдава пред никого, тъй като всичко, което е направил, е в името на общественото добро. И да се говори за каквото и да е било помилване, за каквото и да е било негово предаване е абсолютен слух, който се подгрява от същите сътрудници на специалните служби на САЩ – ЦРУ и АНС“, посочи Анатолий Кучерена.

Той също така отново напомни, че Сноудън е получил руско жителство до 2020 г. „Той живее в нашата страна, работи в нашата страна, не нарушава законите и по тази причина каквито и да е било основания за това, че Москва може да води преговори с когото и да е било, са просто недопустими“, допълни още адвокатът.

Сноудън живее в Русия от 2014 г. ,след като с негова помощ беше разкрито голямо количество информация за подслушванията на САЩ и техни съюзници като Великобритания както на обикновени граждани, така и на големи корпорации, международни организации и световни лидери.

След излизането на данните Сноудън отправи молба за убежище до 20 страни, на което отговори само Русия. Ако бъде екстрадиран в САЩ бившият служител на разузнаването може да бъде съден за държавна измяна заради нарушаване на законите за поверителността на секретната информация.

От своя страна руският гражданин Виктор Бут е задържан в тайландската столица Банкок през 2008 г. по искане на Вашингтон. Той е обвиняван в незаконни доставки на оръжия за „Революционните въоръжени сили на Колумбия - народна армия” (ФАРК), смятана за терористична организация в САЩ. През 2010 г. той е екстрадиран в САЩ, а през 2012 г. е осъден на 25 години затвор и глоби в размер на 15 млн. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама