Община Тервел спечели 550 000 лв. за заетост, обучение и социални услуги на уязвими групи

13:22, 20 мар 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансиране от 550 хиляди лева спечели Община Тервел в изпълнение на концепция за изпълнение на мерки по интегрирана процедура. Те ще се финансират от две оперативни програми – ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Изпълнението на дейностите, включени в концепцията ще става чрез отделни проекти, финансирани по двете оперативни програми, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Партньори на Община Тервел за изпълнение на концепцията са „Медицински център-Тервел“ ЕООД, МИГ „Тервел-Крушари“ и ЦДГ „Здравец“ в гр.Тервел. Асоциирани партньори са РУО Добрич, РЗИ Добрич, Агенция за социално подпомагане София (чрез Дирекция за социално подпомагане Тервел) и Агенция по заетостта София ( чрез Дирекция Бюро по труда Тервел).

Сред дейностите, които ще се изпълняват по проекта, е мотивиране за активно поведение на пазара на труда. Цели се активиране на регистрация на представителите на целевата група в Бюрото по труда, семинари за усвояване на умения за активно търсене на работа и представяне пред работодатели. Ще бъде осигурявано обучение за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност, стажуване и субсидирана заетост.

Двадесет лица от целевата група, придобили професионална квалификация по специалността „Здравен асистент“ ще стажуват в продължение на един месец в „Медицински център – Тервел“ ЕООД, Дом за стари хора с. Полк. Савово, домашен социален патронаж Тервел и центрове за социални услуги в селата Коларци и Нова Камена. След приключване на стажуването, десет от лицата ще бъдат наети за период от 6 месеца в звената, където са стажували. След приключването на проекта, в рамките на който лицата са придобили професионална квалификация и са участвали в стажуване и субсидирана заетост, две от квалифицираните по проекта лица ще бъдат наети от „Медицински център – Тервел“ ЕООД , а други две лица - от Община Тервел. Наемането ще е  за период от най-малко 6 месеца;-           Двадесет души от целевата група, придобили професионална квалификация по специалността „Озеленяване и цветарство“ ще бъдат наети за период от 6 месеца от Община Тервел за поддържане на зелените площи в населените места.

По проекта ще се осигури допълнително обучение по български език за децата и учениците, за които българският език не е майчин. Ще се провеждат допълнителни занимания със застрашени от отпадане от училище ученици от етническите малцинства. Кариерно консултиране и професионално ориентиране ще има за учениците от етническите малцинства. Проектът насърчава участието на родителите в образователния процес. Предвидена е работа с родителите от етническите малцинства, които възпрепятстват децата си от редовно посещаване на детска градина или учебни занятия. Друга дейност по проекта е повишаване на здравната култура, както и подкрепа за провеждане на целенасочени превантивни дейности за недопускане и предотвратяване на противообществени прояви и правонарушения с оглед подобряване на обществения ред. Ще се организират и инициативи за популяризиране на културната идентичност на етнически общности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама