Георге Иванов: Македония няма да приеме изнудване

13:05, 20 мар 17 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неговата позиция по отношение на политическата криза в Македония е, че нито едно решение не може да подкопае унитарния характер на държавата. Според президента възможно решение на патовата ситуация е и провеждането на нови предсрочни избори в Македония, на които гласоподавателите ще реагират на проблемите чрез подкрепата, която ще окажат на съответните партии, предаде БГНЕС.

"Лидерът на втората партия по брой получени гласове - СДСМ - вместо в срок от 10 дена, ме информира на 27 декември, че има гарантирано мнозинство в парламента с поддръжката на всички партии на етническите албанци. Поисках от него ясно и публично да отхвърли и осъди тази реформа [т. нар. албанска реформа, настояваща за признаване на албанския език за национален в Македония, за промяна на конституцията и държавните символи на страната - бел. ред.]. Подсетих го, че македонските граждани на изборите гласуваха за реформа, а не за следизборна платформа на друга държава. Това публично осъждане, за съжаление, не дойде. Поради което като президент на Македония реших, че няма да определям мандат за всеки, който преговаря за платформи на други държави, с които се изнудва македонския народ, застрашава се унитарноста на държавата, нейния суверенитет и независимост", каза Иванов в интервюто.

И допълни, че част от исканията на албанските партии противоречат на конституцията на Македония и не съответстват на реалното положение в страната. Както е известно в съседната на България страна не е правено преброяване на населението от 14 г., поради което не е ясна точната демографска картина.

Според президента именно Платформата от Тирана [наричана така, тъй като е дело на албанския премиер Еди Рама - бел. ред.] е причина за задълбочаване на кризата и чието приемане беше поставено като условия за формиране на правителство. Иванов отново подчерта, че като президент "не може и няма да позволи търговия с конституцията и националните интереси на Македония". Президентът на Македония неколкократно е призовавал международната общност да осъди радикалната реторика на високопоставени държавници от Албания и Косово, както и Платформата от тирана.

Държавният глава изрази благодарността си към външния министър на Унгария Петер Сиярто, който беше сред първите, които подкрепиха искането на Скопие към Съвета на Европа албанската платформа да бъде отхвърлена и да се осъди намесата на чуждестранен премиер във вътрешните работи на Македония. Иванов изложи и виждането си по повод на потенциална втора мигрантска вълна към Стария континент: "Сблъскваме се с парадокса, че Македония, която не е член на ЕС, предпазва Европа от Европейския съюз. Македония е в Европа, но не е член на ЕС. Не сме член и на НАТО, и на Шенгенската зона, и въпреки това защитаваме Европа от страна член на ЕС, която не успя да постави под контрол бежанската криза, а просто пренасочваше бежанците".

Иванов допълни, че въпреки дълбоката вътрешнополитическа криза, Македония се справяше с мигрантската и бежанска криза много по-добре от много европейски държави, които бяха изненадани от събитията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама