Дейселблум призова за създаването на европейски валутен фонд

11:34, 20 мар 17 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум смята, че трябва да се създаде европейски валутен фонд по примера на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви самият той в интервю за германския в. „Франкфуртер алгемайне“ в навечерието на срещата на еврогрупата днес, основна тема на която ще бъде бъдещето на Гърция. Това предаде БГНЕС. 

По думите му подобна организация може да бъде формирана на базата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

„Смятам, че би било разумно, ако в средносрочна или дългосрочна перспектива ЕСМ се превърне в европейски аналог на Международния валутен фонд (МВФ)“, заяви Дейселблум. Той е убеден, че подобен механизъм в бъдеще ще може да играе важна роля в програмите за финансиране и поддръжка на европейските страни.

„Надявам се, че ще се нуждаем от колкото се може по-малко такива програми, но трябва да имаме експертното ниво на МВФ. По мое мнение ЕСМ е правилната платформа за това“, посочи още Дейселблум. Според него евентуалният Европейски валутен фонд би могъл да бъде натоварен и с функциите по наблюдение и контрол на изпълнението на програми за финансова помощ. В момента тези задачи се изпълняват от Европейската централна банка, която „не се чувства особено комфортно в тази роля“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама