Качински: На срещата на ЕС ще се борим срещу Европа на няколко скорости

10:14, 20 мар 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата за Европа на няколко скорости не е в интерес на Полша и по време на следващата среща на върха на 25 март страната ще се противопостави на тази стратегия, съобщава БГНЕС. Това заяви лидерът на управляващата във Варшава партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински.

„Ние трябва да действаме решително. Не трябва да се приемат никакви планове за Европа на две скорости. Това означава да бъдем изместени от Европейския съюз или в група страни в по-лоша категория. Трябва да се противопоставим на това“, каза той.

На въпрос за отношенията между Варшава и Берлин, който играе важна роля във взимането на решенията в ЕС, Качински заяви, че връзките се развиват на две нива. „Ако говорим за непосредствените отношения между политиките, то не можем да обвиняваме г-жа Меркел в нищо – това е едно добро ниво и там нищо не се е променило“, посочи политикът. Въпреки това обаче той заяви, че „по всички важни въпроси Германия води политика, насочена против нашите интереси – като се започне от политиките по отношения на историята и се завърши с енергетиката“, каза той.

По думите му Полша ще се бори за интересите на Централна и Източна Европа заедно със своите съседи от Вишеградската четворка – Унгария, Словакия и Чехия. Освен това има планове и за включването на Румъния в този процес. „Това са вече 85 млн. души и значителен икономически потенциал. Това ни позволява да се борим. Разбирам, че няма да е лесно, но няма друг изход“, посочи още той.

Според идеята за Европа на няколко скорости отделните държави в състава на ЕС могат да участват в различни подсъюзи, в зависимост от това до каква степен искат да бъдат интегрирани в съюза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама