US дипломат изгонен от Нова Зеландия

09:05, 20 мар 17 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски дипломат беше експулсира от Нова Зеландия, след като Вашингтон отказа да му бъде снет дипломатическия имунитет, за да може полицията да го разследва за престъпление, предаде БГНЕС.

Детайли около престъпната дейност на дипломата не се съобщават. Местни медии обаче информират, че дипломатът е напуснал островната държава в Южния Пасифик миналата седмица със счупен нос и посинено око.

Премиерът Бил Инглиш изрази съжаление поради отказа на САЩ да снемат дипломатическия имунитет на своя представител и изрази надежда, че разследване срещу неговите простъпки ще бъде направено от Вашингтон.

Разочарование от решението на САЩ изрази и външният министър на страната Мъри МакКъли, който поиска експулсирането на американеца.

От полицията дойде информация, че техен патрул бил извикан поради инцидент в предградията на столицата Уелингтън в ранните часове на 12 март. Но когато служителите на реда пристигнали на мястото, дипломатът вече бил напуснал местопроизшествието. Опитите за разследване на участието му се сблъскали с дипломатическите норми.

Според местните медии става дума за Колин Уайт, който вече е напуснал Уелингтън със семейството си. Според телевизия TVNZ Уайт е бил аташе по техническите въпроси и е работел тясно с новозеландското разузнаване GSSB. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама