"Република": Ислямскит терористи потеглят за ЕС през Балканите

08:38, 20 мар 17 / Свят 25 165 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Службите за сигурност и полициите в Европейския съюз /ЕС/ са поставени в състояние на максимална тревога поради опасността от терористични атаки от страна на ислямски екстремисти, които напускат Сирия и Ирак, съобщава италианското издание "Република", цитирано от БГНЕС.

Изданието предупреждава, че "екстремистите ще използват Балканския път, за да се доберат до страните от Западна Европа, където ще извършат терористичните си атаки." "Поради тази заплаха Европейския съюз бронира границите си и по-специално след като на летището в Париж бе убит ислямски терорист, който се опита да застреля войници, полицаи или пътници", пише още "Република".

Изданието подчертава, че мерките за сигурност са особено засилени в самата Италия, където на 25-ти март ще се събрат правителствените и държавни ръководители от ЕС в Рим, за да отбележат 60-та годишнина от създаването на евросъюза.

Поради загубата на територии, тежките военни поражения и пред падането на техните крепости като Рака и Мосул ръководителите на Ислямска държава изпращат своите бойци в Западна Европа, където да нанесат на Европа удари отвътре, предупреждава италианското издание и припомня наставленията и указанията на Халифата в интернет към джихадистите: Вие сте длъжни да сеете смърт в Западния свят, да ги избивате навсякъде, където ги откриете и намерите.

"Република" се позовава на разузнавателни източници и съобщава, че има все повече данни, че разбитите екстремистки сили в Ирак и Сирия се отправят обратно към Европа, като техният път минава през Балканите, където имат стари и нови подържници.

"Те считат себе си за наследници на Хиджре, свещеното напускане на Мека от страна на Мохамед и преместването на пророка в Медина през 622 година. Това бягство му помага да се спаси от враговете и отново да събере привърженици", пише още в доклада на италианските спецслужби. "Тук става въпрос за бойци, които не смятат, че са претърпели поражение и вярват в религиозната си мисия. Става въпрос за бойци, които са готови на всичко, след като са били месеци на бойното поле", пише изданието.

Сериозна заплаха и загриженост представлява и фактът, че пораженията на ИД дадоха допълнителни сили на мрежата на "Ал Кайда", чиито бойци в Сирия, Либия действат все по-жестоко и, в същото време ,се събуждат клетките на "Ал Кайда" в Европа.

В напътствията към ислямските екстремисти се посочва те освен да действат като атентатори-самоубийци, също така да атакуват с хладно оръжие, автомобили и камиони, когато не разполагат с огнестрелно оръжие, с една единствена цел - избиване на мирни хора, за да бъде насаждан страх в обществото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама