Народът на Доминикана възстава срещу корупцията

04:56, 20 мар 17 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всенародно факелно шествие с искане за край на корупцията завърши в неделя в Доминиканската република. Както пише вестник „Насионал”, цитиран от ТАСС, стотици хора се събраха на „Площада на независимостта” в столицата Санто Доминго, за да посрещнат няколко факела, донесени от различни краища на страната. Това съобщи БГНЕС.

Цел на акцията, организирана от движението „Зелен марш”, е да се привлече вниманието към отговорността на чиновниците, замесени в скандала с бразилската строителна компания „Одербрехт” (Odebrecht).

Зелените факли, станали символ на гражданската инициатива, бяха запалени на 13 март едновременно в няколко града. В продължение на седмица те преминаваха от ръка на ръка и бяха посрещани от разгневени жители, които подкрепиха акцията.

Движението „Зелен марш” бе създадено скоро, след като през декември миналата година Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че компанията е изхарчила от 2001 до 2016 година 788 милиона долара за подкупи в 12 страни. Доминиканските чиновници са получили около 92 милиона долара за да подпишат договори за изграждане на инфраструктура.

От януари в Доминиканската република се провеждат масови протестни акции, които искат наказания за подкупните държавни служители и скъсване на всички договори с бразилската компания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама