Над 250 български каратисти на турнир в София

14:07, 07 мар 17 / Спорт 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пета поредна година Спортен Клуб „Никон“ е организатор и домакин на най-големия карате форум в България – Международен турнир NIKON OPEN2017. Тази пролет състезанията за първи път са част от инициатива София – Европейска столица на спорта. В турнира ще участват около 500-600 състезатели от 10 държави, като се очакват и още заявки, предаде БГНЕС.

Сред пристигащите в България има представители на школи с традиции и авторитет в каретето: Русия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Великобритания, Ботсвана, Унгария, Италия, Австрия, Хърватска, България и др., а в списъка на състезателите личат имената на редица световни и европейски медалисти. Българските представители ще бъдат над 250, съобщава sofia2018.bg.

Звездите на турнира ще участват в атрактивната дисциплина Кумите Мъже Оpen категория, за която е предвиден награден фонд за първо място. Парична награда има и за клубa спечелил най-много медали- комплексен шампион на турнира. Ще има и специална награда за най-добър клуб. Развитието и популяризирането на спорта у нас е сред главните цели на

Спортен клуб "Никон" , затова състезанието обхваща всички възрастови групи, което дава възможност за изява на малки и големи в три дисциплини - макевара, ката и кумите.

Турнирът ще се състои в събота, 11 март, в зала „Арена Горна Малина“, която е с капацитет 700 седящи места и покрива всички европейски стандарти. Програмата предвижда начало на двубоите в 10.00 ч., официалното откриване с кратка програма е в 14.00, а турнирът ще завърши около 20.00 ч.

Сред присъстващите беше и най-голямата ни надежда в този спорт – 20-годишният национал Андриан Димитров, който разясни системата за квалификации на олимпийските игри, където ще се разиграят само по три комплекта медали при мъжете и при жените в присъствието само на по 10 състезатели в категория.

"Участието ми на NIKON OPEN ще е част от моята подготовка за това да взема евентуално квота за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Надявам се да успея да го направя", сподели Димитров.

"Трябва на лигите и на Световните първенства почти на всички да взимаш медали, защото те ти носят точки. Трябва да си в топ местата на ранглистата, като това трябва да се поддържа в продължение на две години, когато ще се състои самата Олимпиада", добави още той.

За 17 години присъствие в българското карате, Спортен Клуб Никон е № 1 в класациите на БНФК по успехи и завоювани медали. Представителите на този

клуб са печелили всички възможни медали и купи в отделните възрастови групи и дисциплини по правилника на Олимпийското Карате(WKF). Клубът е безапелационен шампион на

България в последните 6 поредни години и е с множество национални състезатели във всички възрастови дивизии, което

дава възможност за реализация на членовете, решили да се занимават с карате на по-високо ниво. Основна цел на Карате Клуб „Никон“ е

развитието на масов спорт, за това дейността се разширява не само на територията на София, а и в други градове на страната.

Карате бе прието за олимпийски спорт през август миналата година и ще направи своя дебют в олимпийската програма по време на Игрите в Токио през 2020 г. През миналия месец България бе домакин на Европейско първенство за юноши и младежи, което се състоя в Арена Армеец при изключителен интерес, а на съпътстващите шампионата заседания се взеха важни решения за олимпийското бъдеще на каратето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама