Варшава: Инициативата за „Европа на две скорости” противоречи на идеята за ЕС

13:55, 07 мар 17 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полша се отнася отрицателно към инициативата за „Европа на две скорости” – сценарий за развитието на европейската общност, подкрепян от Франция, Германия, Италия и Испания, заяви по Полското радио председателят на Сената Станислав Карчевски. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

„Това противоречи на идеята за Евросъюза”, каза Карчевски и напомни, че „целта на създаване на ЕС е била изравняване на възможностите и равномерно развитие на държавите”.

Карчевски обяви, че ще постави въпроса на днешната среща на председателите на парламентите от Вишеградската група – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, във Варшава.

Според полския вицепремиер и министър на финансите Матеуш Моравецки, това е лозунг, който периодично се появява и допълни, че за реализация на подобен план са нужни конкретни институционални решения.

„Ако такива институционални решения започнат да се появяват, базирани на евро зоната или други сфери на интеграция, това би могло да разтревожи донякъде Полша”, каза вицепремиерът по радио „Внет”. „В момента такава заплаха няма”, подчерта Моравецки.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи на 1 март в Брюксел 5 сценария за бъдещето на ЕС след Брекзит: „Продължаване на курса”, „Нищо, освен единния пазар”, „Тези, които искат повече, правят повече”, „Да вършим по-малко, но по-ефективно” и „Да вършим много повече заедно”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама