WSJ: Белия дом затвърди подхода към Кремъл

11:16, 07 мар 17 / Политика 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската администрация предприе неочаквано втвърдяване на политиката към Русия, пише в коментар на вестник „Уол стрийт джърнъл". Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

След като президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност, той назначи няколко ключови помощника, които са привърженици на твърдата линия към Кремъл и се придържат към различни от президента възгледи, припомня изданието. Самият Тръмп започна по-често да се изказва в подкрепя на НАТО, по-специално в обръщението си към Конгреса на САЩ миналата седмица. Ръководителят на Пентагона Джеймс Матис заяви наскоро, че САЩ не са заинтересовани от военно сътрудничество с Русия и смятат да водят диалога с Русия от „позиция на силата“ . Остра критика към Москва и отправи и Фиона Хил, която трябва да стане президентски съветник за Европа и Руся в апарата на Белия дом.

Според изданието „преходът на администрацията към неочакван твърд курс спрямо Русия бе посрещнат с аплодисменти в Европа и предизвика тревога в Москва“. В публикацията се отбелязва, че Вашингтон е уверил европейските дипломати, че не възнамерява да се отказва от подкрепата за страните от Източна Европа, по-специално Украйна, и „да признава наличието на по-широка сфера на влияние на Москва“. "Постигнахме голям напредък в изработването на единна позиция. Никой не остана убеден, че САЩ смятат за сключат някаква голяма сделка с Русия“, цитират вестникът един европейски дипломат.

Наред с това в статията се отбелязва, че мандатът на Тръмп е само в началото си и по различни направления неговият политически курс тепърва се изгражда. В тази връзка много експерти смятат, че засега е трудно да се разберат истинските намерения на Тръмп. Има и политолози, които смятат, че всъщност Тръмп се подготвя за консултации с Кремъл, „за да се опита да се помири с Русия и да намери общи подходи към Европа и Близкия изток“. „Мисля, че е рано да се говори, че е дошъл краят на опитите на Тръмп да взаимодейства с Москва“, твърди цитираният от изданието Ендрю Вайс, вицепрезидент на Фонда Карнеги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама