Започва кампания за изследване на костната плътност

08:20, 07 мар 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Традиционната си пролетна кампания „С грижа за дамите“ стартира от утре Центърът по остеопороза и остеометрия към ДКЦ „Чайка“ във Варна. Тя се провежда за трета поредна година и дава възможност за изследване на костната плътност на преференциални цени. Кампанията ще продължи до 25 март (Благовещение) и е част от мащабна иницатива за информиране и насочване на вниманието на обществото към профилактиката на остеопоразата.

В началото на годината Центърът по остепороза и остеометрия проведе статистическо проучване за оценка на риска от остеопороза сред жителите на Варна и региона. За целта бе използван специален едноминутен тест, разработен от Международната федерация по остеопороза.

Близо 40% от участниците в него посочват, че имат родители и близки с диагноза остеопороза, съобщи управителят на центъра д-р Васил Василев. По думите му наследственият фактор е един от най-важните при това заболяване. Появата на гърбица и намаленият ръст са едни от сигурните признаци за проява на остеопороза.

Проучването показва, че 20% от участниците са чупили кост при минимална травма или че са намалили ръста си с повече от 3 см след навършване на 40 години. Наличието на тези фактори, наред с фамилната обремененост водят до много висок риск от развитие на остеопороза.

Повече от половината участници в проучването заявяват, че са активни пушачи и не упражняват достатъчна физическа активност. Недостатъчният прием на храни, богати на калций и минерали, води до загуба на костна плътност. Наред с това повишеният и редовен прием на алкохолни напитки ускорява процеса на деминерализация в костите. Близо 50% от попълнилите теста заявяват, че имат понижен прием на витамин D, който играе съществена роля в изграждането на костите.

Здравословният начин на живот и редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Според специалистите е удачно лечението да започне на етап намалена костна плътност – т. нар. остеопения, като по този начин се съхрани пълноценният начин на живот на пациента. Остеопорозата протича без каквито и да било симптоми или оплаквания и затова най-често се открива твърде късно. Последните изследвания сочат, че около 2/3 от жените в менопауза по целия свят страдат в различна степен от остеопороза, а ранното изследване позволява навременно начало на терапия и запазване на нормалния начин на живот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама