Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху обсъдиха опасността от страна на Иран

00:12, 07 мар 17 / Свят 25 197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп се обади по телефона на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Двамата ръководители са разговаряли надълго за заплахите, които идват според тях от страна на Иран, съобщиха от кабинета на Нетаняху, съобщи АФП.

„Двамата ръководители разговарях детайлно за опасностите, които идват от иранската ядрена програма, от иранската агресия в района на Близкия изток и за необходимостта да работят заедно, за да противопоставят на тези опасности“, се уточнява в комюнике. Иран е считан за враг номер едно от Израел, а от своя страна Ислямската република не признава съществуването на Израел и няма дипломатически отношения със САЩ от 1980 г. Прекратяването на дипломатическите отношения става след Ислямската революция през 1979 и окупирането на американското посолство от ислямски студенти.

През юли 2015 бе сключено споразумение между Иран и групата 5+1 /Великобритания, Франция, САЩ, Китай, Русия и Германия/ гарантиращо мирния характер на ядрената програма на Иран в замяна на постепенно вдигане на международните санкции срещу Техеран. Новият президент на САЩ Доналд Тръмп обаче оцени това споразумение като „едно от най-лошите“, които някога е виждал. Той заяви, че ще работи, за да попречи завинаги на Иран да разработи ядрено оръжие. Все пак обаче той се въздържа да постави под въпрос споразумението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама