Властите в Германия забраняват мероприятия в подкрепа на Ердоган

17:42, 02 мар 17 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местните власти в германския град Гагенау забраниха провеждането на митинг в подкрепа на турския референдум за изменения на конституцията, които предвиждат повече правомощия за президента Реджеп Ердоган.

Съюзът на европейските турски демократи планираше късно днес да проведе събитие в града, на което да присъства и турският правосъден министър Бекир Боздаг, но местната управа наложи забрана с мотива, че градът не разполага с капацитет за подобни мероприятия. Властите оттеглиха предишно споразумение с организацията, според което дават под наем зала в града, където да се проведе митингът, посочвайки, че тя няма да може да побере гостите му.

„Тъй като събитието вече е станало известно в региона, градът очаква по-голям брой посетители. Но паркоместата и пътищата за достъп до залата „Бат Ротенфелдс“ са недостатъчни, за да отговорят на търсенето“, посочиха властите в изявление.

Паралелно с това властите в Кьолн заявиха, че не разрешават на Съюза на европейските турски демократи да използва зала в града в неделя, когато се очаква също да се проведе митинг, на който участие да вземе икономическият министър на Турция Нихат Зайбекчи. „Събитието не може и няма да се състои там“, каза говорител на управата в града. За момента все още не е известно дали то все пак ще се проведе или ще бъде отменено.

Редица турски високопоставени политици, включително и премиерът Бинали Йълдъръм, предизвикаха разнопосочни реакции с посещенията си в Германия за участие в политически мероприятия. Те са част от кампанията преди провеждането на референдума за конституционни изменения, които предвиждат промяна в начина на управление на страната, която ще се превърне от парламентарна в президентска република. Това ще изпълнителните правомощия на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган.

В Германия живеят около 3 млн. души от турски произход – най-голямата турска общност в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама