Селекция от филми за спортни легенди на София Филм Фест

16:01, 02 мар 17 25 414 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Спортните легенди са сред най-обичаните герои на киното - познати, обсъждани и търсени. Програмата СПОРТ на 21-вия София Филм Фест е посветена на обявяването на София за Европейска столица на спорта през 2018 г.

С фестивална премиера ще бъде представена в София прожекцията на „Пеле: раждането на една легенда” (2016), биографичeн филм за най-великия футболист в световната история! Разказът разчита на важни моменти от израстването и превръщането на Пеле в спортна легенда. Филмът обхваща детството на Пеле до първата победа за Световната купа с бразилския национален отбор по футбол в Швеция, когато бъдещата звезда е само на седемнадесет години.

Документалният филм „K2 и незабележимите пешаци” (2015) на Яра Лий проследява живота на местни хамали в Балтистан. Тези герои на алпинизма правят възможно изкачването на К2 – вторият най-висок връх в света. На фона на спиращи дъха гледки, творбата разказва за смелостта и всекидневните жертви на тези на пръв път обикновени хора, непризнати герои. Филмът показва и един нов поглед към Пакистан - страна, представяна често в медиите като земя на конфликти, тероризмът, неграмотност и ширеща се бедност...

Филмът „Четвъртата фаза” (2016) на режисьора Джон Клашкевич, проследява извeстния сноубордист Травис Рейс и приятелите му, по време на епичното им пътуване от Япония през Русия до Аляска. Кадрите се сменят с шеметна бързина, а звуковият дизайн и въздействащ глас зад кадър надминават и най-смелите очаквания.

Да бъдеш Франк” (2016) на режисьора Питър Хамблин е увлекателно ексцентрично филмово пътуване, което размива границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон. За него не съществуват пречки по пътя към постигане на голямата му мечта - професионалния сърфинг, дори когато това означава да се бори директно с проблемите и да разрушава всякакви бариери.

Едно от най-интригуващите заглавия е филмът „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на режисьора Юхо Куосманен. Свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор, творбата не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло. На пръв поглед Оли Маки (Ярко Лахти) не напомня по нищо на типичния за боксьорските филми герой – той е приветлив и скромен, а когато го спохождат най-важните мигове звездна слава, се оказва, че за него е много по-важно да открие и съхрани любовта си. Това се случва именно когато Оли Маки се нуждае от пълна концентрация и промяна на теглото, за да спечели световната титла в свръхлека категория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама