Швеция връща задължителната военна служба

15:52, 02 мар 17 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През лятото Швеция ще започне повторното въвеждане на задължителната военна служба, за да отговори на глобалните предизвикателства пред сигурността, включително и от Русия.

„Правителството желае по-стабилна система за обучение на войници и засилване на военните способности, защото ситуацията в сферата на сигурността се промени”, каза шведският министър на отбраната Петер Хултквист пред информационна агенция ТТ.

Скандинавската нация, която не е преживявала военен конфликт на своя територия от два века, сложи край на донаборната служба през 2010 след като беше преценено, че не отговаря на нуждите на съвременната армия.

Шведското правителство на малцинството ще внесе днес законопроект за възстановяване на задължителната казарма за всички шведи, родени след 1999. Военната служба ще трае 11 месеца.

Очаква се законопроектът да бъде приет,тъй като има споразумение между лявото правителство и десноцентристката опозиция.

Около 13 000 млади шведи трябва да мобилизирани от 1 юли, но само 4000 от тях – 18-годишни младежи и девойки, ще бъдат одобрени за военна служба въз основа на мотивация и годност.

„Новата ситуация в сферата на сигурността също е реалност, отчасти под формата на руската силова политика, която дълго беше подценявана и омаловажавана”, каза Вилхелм Агрел – експерт по сигурността в университета в Лунд.

Швеция не е член на НАТО, но е подписала програмата „Партньорство за мир”, която действа от 1994 за развитие на военното сътрудничество между НАТО и страни партньори.

По отбранителни въпроси становището на Швеция е много близко до това на съседна Финландия, която също не членува в НАТО и има 1 340 километрова граница с Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама