Излезе поредната книга от „Колекциите на НИМ”

15:47, 02 мар 17 / Култура 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издателство „Unicart” отпечата поредната пета книга от поредицата „Колекциите на НИМ”. Тя е посветена на паметниците на златарската школа в Чипровец през XVI-XVII век, от която Националния исторически музей притежава богата сбирка от десетки екземпляри. Автор на изданието е дългогодишният изследовател, сътрудник на музея доц. д-р Николай Марков.

Чипровската златарска школа е една загадка и значително постижение на т.нар. Ранно възраждане. Град Чипровец също е загадка – кога е възникнал, кога жителите му са разработили златните, сребърните и железните рудници в околностите на града, кога са усвоили толкова добре обработката на златото в разкошни богослужебни съдове и женски накити, са част от загадките. Сред тях е отговора на въпроса „Кога са станали католици“.

Чипровските златари продават църковна утвар и бижута не само по българските земи, но и в Сърбия, Влашко, Молдова, Дубровник, Венеция. Продават църковна утвар и бижута не само на католици, но и на православни християнски църкви.

За съжаление дейността им е напълно унищожена вследствие погрома на града по време на Чипровското въстание през 1688 г. Тогава местни жители емигрират във Влашко, а от там в Банат. Част от потомците им се завръщат след 1878 г. в България, други и досега живеят в Банат, в градовете Винга, Бешенов и околните села.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама