Изложба представя опълченците, свързани с Варна

14:16, 02 мар 17 / Култура 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба, посветена на опълченците, живели във Варна и свързали живота си с града, ще бъде открита днес от 16 ч. в сградата на Музея на Възраждането на ул. „Л. Заменхоф“  21. В няколко витрини са подредени лични вещи, документи, портрети и отличия. Специално място е отделено на Георги Минков Сивков – единственият опълченец, роден във Варна. Сред експонатите е и последното дарение, направено преди по-малко от година от наследниците му – удостоверение с отличие за званието „Почетен гражданин на Варна“ .

В самостоятелна витрина е изложена парадната сабя на генерал-лейтенант Тодор ГабаревV По време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. Той е най-младият опълченец. Запазено е и писмото, с което сабята е дарена на музея през 1980 г.

Сред атрактивните експонати е мелничка за кафе, марка „Пежо“, притежание на Никола Корчев, един от спасителите на Самарското знаме в битката при Стара Загора.

Голяма част от снимките  и ордените се показват за пръв път пред обществеността. Изложбата ще продължи до 31 март 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама