Турция заплаши да нанесе удари срещу милициите на сирийските кюрди, ако не напуснат Манбидж

13:37, 02 мар 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция заплаши да удари сирийските кюрди, ако те не се изтеглят от град Манбидж – бивш бастион на „Ислямска държава“, който беше освободен от тях.

„Преди сме казвали, че ще ударим (Съюзът за народна отбрана) YPG, ако те не отстъпят“ от Манбидж, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, имайки предвид военното крило на кюрдската Партия на демократичния съюз (PYD), предаде БГНЕС.

YPG, който според Анкара е свързан със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), е подкрепян от съюзниците на Турция в НАТО САЩ, които гледат на него като на основна сила в борбата срещу „Ислямска държава“ в региона.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че следващата цел на турската операция в Сирия ще бъде именно град Манбидж, който в момента е под контрола на подкрепяния от САЩ алианс на Сирийските демократични сили, чиято основна част е съставена от сили на YPG.

Властите в Анкара също така неведнъж са посочвали, че няма да позволят създаването на „терористичен коридор“ по южната си граница, имайки предвид създаване на територия, контролирана изцяло от кюрдите.

В изказването си Чавушоглу посочи също, че Анкара и Москва са постигнали споразумение по въпроса за предотвратяване на сблъсъци между умерената опозиция и сирийската армия около град Ал Баб. „Ние се договорихме с русия за предотвратяване на сблъсъци между силите на режима и умерената опозиция, особено в района на Ал Баб. Затова има очертана граница. Режимът няма да я прекрачва на север, а опозицията – на юг“, заяви още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама