Меркел предупреди Ердоган за свободата на медиите

13:27, 02 мар 17 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел настоя журналистът Дениз Юджел да бъде освободен от затвора и отправи сериозно предупреждение към Анкара за състоянието на свободата на словото, съобщи БГНЕС.

Кореспондентът на германския „Ди Велт“ бе пратен зад решетките със съдебно решение в понеделник с обвинение за пропаганда на терористична групировка, като преди това прекара 14 дни в ареста. Меркел подчерта, че федералното правителство прави и ще направи всичко възможно, за да бъде Юджел пуснат на свобода.

„Той не е правил нищо повече от това да упражнява професията си, следователно трябва да бъде освободен. Трябва да има независима журналистика, журналистите трябва спокойно да си вършат работата. В Германия ние много държим на свободата на печата, свободната и независима преса е част от нашата демокрация и дори да безпокои някого, в никакъв случай тя не трябва да бъде разследвана“, заяви Меркел, цитирана от турската секция на „Дойче веле“.

В заглавията си турските медии акцентират на факта, че думите на германския лидер ще ядосат Ердоган, както и на нарастващите остри реакции в Берлин спрямо Турция. Освен призивите на редица водещи политици за забрана Ердоган и представители на правителството да влизат в страната, вестниците в Германия публикуват текстове в подкрепа на турския им колега, а вчера случаят с журналиста-затворник стана основна тема.

„Между Берлин и Анкара има дълбок разрив“, написа в заглавие „Зюддойче цайтунг“. „Дениз Юджел е заплашен от строг тъмничен режим за 10,5 години, обвинен е в пропаганда на терористична групировка и подбуждане на обществото към вражда и насилие. Грехът му е, че в сирийския район Кандил е взел интервю от един от водачите на ПКК и едва ли не бил внушил, че това е законна организация. Освен това е дал място в публикацията си и на оценките на въпросния кюрдски водач за президента на Турция“, коментира адвокатът на журналиста, цитиран от Ройтерс. Завчера вечерта демонстранти в различни градове в Германия протестираха срещу съдебното решение с плакати с надписи „FreeDeniz“, отбелязва в. "Хюрриет“.

„Решението за журналиста е взето от независимия турски съд, то може да бъде обжалвано, налице са всички средства за защита. Всички съответни съдебни органи ще направят оценка. Това са решенията на независимата турска съдебна система, но те не са политически“, коментира правосъдният министър Бекир Боздаг в Страсбург, цитиран от вестника.

В писмо от затвора до колегите си в „Ди Велт“ Дениз Юджел пише, че може и да изглежда странно, но се чувства сякаш вече е възвърнал свободата си. „Въпреки, че ми откраднаха свободата, разследването и мотивите на съда продължават да ме карат да се смея. Слънчева светлина! Чист въздух, истинска храна, чай и кафе, цигари, вестници, истинско легло!“, пише затворникът, цитиран в „Джумхуриет“. След това писмо от затвора Метрис обаче той е преместен в Силиври, също в Истанбул, където зад решетките има десетки турски журналисти, очакващи съдебните процеси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама