Благотворителен концерт ще събира пари за НИАР „Мадара”

13:07, 02 мар 17 / Култура 25 647 Шрифт:
Автор:

Благотворителен концерт ще събира пари за облагородяване на средата в НИАР „Мадара”. Това оповести днес на брифинг зам.-кметът по култура Найден Косев.

Концертът е насрочен за 31 май в „Арена Армеец” в столицата. Очаква се на него да присъстват около 12 хил. души. Цената на билетите ще бъде 10 лева.

Концертът е от инициативата „Аз обичам България”, която за втора поредна година се организира от голяма търговска верига. Събраните средства се предоставят за подобряване на средата на значими културно-исторически обекти.

Благотворителната инициатива Община Шумен печели с проект за иновационни атракциони в НИАР „Мадара”. Победителят е обявен вчера на среща между зам.-кмета Найден Косев, директорът на Регионалния музей в Шумен Даниел Руменов и зам.-министрите на културата и на младежта и спорта.

В концерта ще участват известни български популярни и фолклорни изпълнители.

„Избрахме НИАР „Мадара”, защото през последните няколко години средният брой на туристите посетили обекта е 70 000. Това е сериозен ръст спрямо 2012 година”, коментира Найден Косев.

С парите се предвижда да се обзаведе Медийният център в историко-археологическия резерват, за да може той да се използва като зала за конференции, за посрещане на туристи. В центъра ще се обособи и детски кът за практически занимания, ще се създаде кът за виртуална разходка, където ще се проследява историята на историческото място от дълбока древност до наши дни. Предвижда се още през светлата част на денонощието резерватът да се озвучи, а през нощта да се направи подходящо художествено осветление, ще бъдат поставени нови пейки и маси и лампи по алеите.

Проектът предстои да се съгласува в съответните министерства, което ще отнеме поне 4-5 месеца.

„Целта е туристите да станат реални участници в атракционите, които ще предлага НИАР „Мадара”. Предстои в наочалото на лятото да се проведе и втория събор „Магическата Мадара”, информира директорът на Регионалния музей в Шумен Даниел Руменов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама