ООН записва най-високите температури в историята на Антарктика

16:42, 01 мар 17 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН направи списък с най-високите температури, измервани някога в Антарктика, давайки нова информация за това как измененията на климата се отразяват на един от най-чувствителните региони на планетата. Това предаде АПФ, цитирано от БГНЕС.

Създаването на карта с най-високите температури е от ключово значение за разбирането на метеорологичните модели и въздействието върху естествената променливост на климата на промените, създадени от човека.

„Проверката на максималните и минималните температури ни помага да изградим картина на времето и климата в една от крайните граници на Земята“, каза полярният експерт Майкъл Спароу от Световната програма за климатични изследвания, част от СМО.

Според данните най-високата температура в антарктическия регион – всички територии и ледени площи под 60 градуса южна ширина, е 19,8 градуса по Целзий и е регистрирана на 20 януари 1982 г. в изследователската станция на о. Сигни.

За самия континент най-високата температура е от 17,5 градуса и е регистриран на 24 март 2015 г. край северния връх на Антарктическия полуостров.

При Антарктическото плато – територии над 2500 метра, най-високата температура е била минус 7 градуса на 28 декември 1980 г.

Простирайки се на площ два пъти по-голяма от тази на Австралия, ледената шапка на Антарктика е дебела до 4,8 км и съдържа 90% от прясната вода на планетата – достатъчно да увеличи нивата на океаните и моретата с до 60 м, ако се разтопи.

Западният полуостров на континента, близо до Южна Америка, вече е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. Там е регистрирано покачване на температурите с 3 градуса по Целзий само в рамките на един век. Това е с три пъти повече от средното покачване за цялата планета.

Най-студените температури в Антарктическия регион, и в целия свят, са минус 89,2 градуса и са измерени на 21 юли 1983 г. на станцията Восток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама