УМБАЛ „Александровска“ ще прави безплатен скрининг за бъбречни заболявания

15:46, 01 мар 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод предстоящия Световен бъбречен ден, от 13 март до 17 март т.г.q Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Александровска“ в Софияще проведе безплатни профилактични прегледи за ранно откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от тази коварна болест, съобщиха днес от пресофиса на болницата.

Лекари-нефролози ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКЦ „Александровска”. Освен на преглед, на гражданите щемогат да извършат безплатно и следните кръвни изследвния: кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане, ръст, тегло и абдоминална ехография. 

Средствата за скрининга са осигурени от благотворителната кампания на Райфайзенбанк „Избери за да помогнеш!” по проект на нефрологичната клиника „Диагностициране и профилактика на хроничните бъбречни заболявания“.

Ежегодно, на 9 март всяка година, светът отбелязва Световният бъбречен ден, като съвместна инициатива на Международната бъбречна асоциация и Световната бъбречна фондация, чиято цел е да поставят акцент върху различни значими фактори и болестни единици, водещи до хронични бъбречни заболявания, както и превенцията им. Тази година той ще премине под мотото „Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване”. 

Мисията на Световния бъбречен ден е да се повиши информираността сред хората как да се намали честотата и въздействието на хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) и свързаните с тях здравни и финансови проблеми в световен мащаб.

На този ден всички медицински специалисти обединяват усилия за откриването и намаляването на риска от ХБЗ, особено в популации с висок риск (хипертоници, диабетици, пациенти с наднормено тегло), а също и да подчертаят ролята на местните и националните здравни органи за контролиране на епидемията ХБЗ. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама