Дървото на сполуката в Ценово грейна с мартеници

15:27, 01 мар 17 25 443 Шрифт:
Автор:

Млади и стари закичиха с мартеници дървото на сполуката в центъра на Ценово. Така беше спазена  стародавна традиция в първия ден на март на дърветата да се връзват бяло-червените символи на пролетта. За традиционното събитие съобщават от местната администрация. 

В инициативата се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, членове на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ и Центъра за възрастни хора с увреждания, НЧ „Христо Ботев“. Всеки, който върза мартеница на дървото, отправи и посланието „Мартеница закачи, светла мисъл изпрати и доброто умножи“. Възрастна жена, преоблечена като Баба Марта, изпълни песни, посветени на възраждането на майката природа. Доброто настроение се допълни със стихотворения за пролетта и легендата за мартеницата. 

„За пореден път изразихме надеждата си за съхраняването на българската народност, да се предаде традицията от поколение на поколение“, споделя секретарят на читалището Веска Димитрова.

По-късно в салона на читалището беше прожектиран документалният филм, посветен на местния обичай Нашиванки, в който главни действащи лица са членовете на клуб „Млади сърца“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама