Искат спиране на ВЕЦ, собственост на бивш градоначалник

14:29, 01 мар 17 25 305 Шрифт:
Автор:

След жалба от екологични организации Министерството на околната среда и водите преразгледа проекта за изграждане на съоръжението, който първоначално получил одобрение.

"Водната централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с "Рила-Буфер", се сочи в жалбата на неправителствената организация WWF България..

ВЕЦ-ът е предвиден на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби, като главочът – вид опазван в рамките на европейската мрежа Натура 2000.

Разминавания в координатите, посочени в разрешителното, правеха твърде вероятно засягането, както на Национален парк "Рила", така и на питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София.

"Въпреки отмененото разрешително по Закона за водите, централата продължава да има действащо разрешително за строеж. Така че е твърде вероятно да бъдем свидетели на нови опити за нейното построяване", коментираха от неправителствената организация WWF България.

Възложител на проекта е "Агроинженеринг - 90", собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама