Ученици разиграха симулативен процес по случай кръглата годишнина на Административен съд Шумен

14:02, 01 мар 17 25 1472 Шрифт:
Автор:

Симулативен процес по случай 10-годишнината на Административен съд Шумен представиха ученици от ПГПЧЕ "Н.Й.Вапцаров" Шумен.

Казусът, който учениците от 11Б клас разгледаха, беше на наказан ученик от тяхното  училището.  Получилият две наказания ученик, забележка и преместване в друго училище, се изправи пред съда като ответник, за да търси правата си. Обвиненията срещу него бяха за пускане на силна музика и пушене на цигара с марихуана.

В края на процеса ответникът Гошо Тунев, представляван от адвокат Павлена Кирилова, беше оправдан.

„Учениците и друг път са провеждали срещи със съдебната  институция“,  каза пресаташето Владимир Георгиев, и според него в младежите има интерес към материята.

 
Снимка: topnovini.bg

В ролята на прокурор влезе Симона Василева, която сподели, че подготовката за процеса й отнела две седмици.

Симона Венелинова, която  влезе в ролята на адвокат на  директора на училището, сподели, че сама поискала тази позиция. Причината за това е интересът й към правото и намерението й да продължи висшето си образование в тази специалност.

 
Снимка: topnovini.bg

 „Харесвам тази професия и мисля, че по някакъв начин я нося в себе, и смятам да кандидатствам право“, сподели Павлена Кирилова, която спечели делото като ответник в процеса.

 
Снимка: topnovini.bg

Тийнейджърите споделиха, че най-трудната част от процеса била тази с разбирането на алинеи и членове.

„В тези времена на дефицит на обществено доверие към съдебната система промяната в отношението, в доверието и в уважението към тази система започва точно от вас от младите хора. В тяхно лице виждам бъдещи колеги, които достойно ще заемат нашите места“, каза председателят на ШАС Кремена Борисова.

 
Снимка: topnovini.bg

За добри ораторски умения,  висока правна култура и отлично представяне на този симулативен съдебен процес Административен съд Шумен връчи грамоти на участниците в процеса: Атанасия Георгиева – съдия, Симона Венелинова – адвокат, Симона Василева – прокурор, Павлена Кирилова – адвокат и свидетелите по делото Мадлена Маринова – лекар, Радослава Качорина – учител.

В съдебната зала присъстваха председателят на ШАС Кремена Борисова, окръжният прокурор Маргарита Георгиева, адвокат Даниела Русева, както и гордите родители на младежите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама