Повечето от инвестициите в пенсионните фондове са от чужбина

13:58, 01 мар 17 25 304 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Универсалните пенсионни фондове (УПФ) ръководят активи на стойност 8.9 млрд. лв. към края на 2016 година. Общо 48.3% от тези средства са инвестирани в облигации на други държави, акции на външни емитенти или чужди корпоративни облигации.

Това показва анализ на допълнителното пенсионно осигуряване, изготвен от най-голямата компания в сектора – ПОК „Доверие“. Идентична е ситуацията при професионалните схеми (ППФ), където инвестициите в чуждестранни активи са 43.5%, от общо 936 млн. лв. активи.

По закон пенсионните компании трябва да инвестират задължително част от активите си в компании от Българската фондова борса (БФБ).

От изнесените данни става ясно, че стойността на събираните от дружествата такси (входна и такса за управление на активите) намаляват като дял от общите активи на фондовете.

Тази тенденция се дължи от една страна на по-бързия темп на растеж на активите спрямо таксите, както и на регулаторните промени, които от миналата година задължават дружествата да намаляват постепенно таксите.

През миналата година бяха направени законови промени, които задължават пенсионните компании да използват минимум два одитора, вместо един.

През 2017 г. дружествата от сектора ще имат нов извънреден разход, който е свързан с назначената втора проверка на активите, която ще обхване втората половина на 2016 г.

След първата проверка, която обхвана периода до 30 юни 2016 г., дружествата трябва да направят корекция в размер на 0.3% активите си. Първата проверка е била европейска, а резултатите са пожелателни. Втората ще бъде по Закона за КФН и ще има задължителен характер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама