Министър Семерджиев: В края на 2016 г. заварихме 509 млн. лв. дългове на лечебните заведения

13:35, 01 мар 17 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на 2016 г. заварихме 509 млн. лв. дългове на лечебните заведения. Това заяви на пресконференция служебният заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев, предаде БГНЕС.

Семерджиев подчерта, че за първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард лв., като от тях 417 млн. лв. са на държавните болници. „Искам оздравителни планове и искам да знам защо се получават такива феномени. Нараства финансирането от НЗОК и в същото време нарастват и дълговете на болници, което е абсолютно нелогично и по никакъв начин не кореспондира с доброто управление”, посочи Илко Семерджиев.

„Относно това какво се случва с пръстовите отпечатъци, ние направихме две неща – оставихме съдебната система на 16 март да реши какво ще прави с пръстовите отпечатъци в болничната помощ. Ние като изпълнителна власт изказваме своя респект към съдебната система и очакваме 5-членния състав на ВАС да вземе своето решение. Ние ще го изпълним”, посочи вицепремиерът.

Той коментира, че по отношение на извънболничната помощ, пръстови отпечатъци-няма да има. „Ако ме питате за личното ми мнение, още веднъж казвам, че ако имахме възможността да действаме малко повече време или при законодателна инициатива, такъв зловещ експеримент с българския народ, никога не бихме допуснали”, категоричен бе Семерджиев.

Той обясни още, че вече има нов Национален рамков договор със значително подобрени параметри, както в структурно отношение на бюджета, така и по отношение на отпадане на твърдото лимитиране, преминаване към тримесечни прогнозни бюджети с буфер за преразход в размер на 3% и с нещо съвсем ново – механизъм за саморегулация там, където имаме преразход на средства по клинични пътеки“, каза още Илко Семерджиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама