Пъстра палитра от събития и празници в община Добричка за Баба Марта

08:58, 01 мар 17 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Читалищата, училищата  и детските градини  в община Добричка  организират съвместни инициативи по повод Деня на мартеницата и Празника на самодееца и любителското художествено творчествоq съобщават от общинската администрация.

Празниците в детските градини днес ще започнат с  посрещане на Баба Марта и тържества. Децата ще представят куклени етюди, драматизации, танцови изпълнения, резултат от работата  в детските ателиета по интереси по проект „Детска академия за толерантност в община Добричка”. Червено-бели мартеници са подредени в изложбени кътове в читалищата, училищата и детските градини, към които са прикрепени пожелания за здраве, щастие, закрила срещу силите на злото. Ученици и учители  от начален етап организират в тържества под надслов „Баба Марта бързала, мартенички вързала“. Ще разкажат легенди за мартеницата, съвместно с читалищата ще завържат мартенички на самодейците и възрастните хора от пенсионерските клубове. Народно читалище–с. Ведрина ще зарадва с мартеници домуващите в Дома за възрастни хора „Вяра и милосърдие“ в селото. Народно читалище-Бранище ще окичи традиционното мартенско дърво, ще бъде посетена ДГ-Бранище, където с участието на певческата група ще посрещнат Баба Марта. В ОУ „Васил Левски“ село Хитово, ученици облечени като Пижо и Пенда ще разкажат на всички за традицията на 1 март, ще закичат родители и учители с мартеници с послания за здраве, благополучие и късмет.

В ОУ „Добри Войников“ село Победа организират благотворителен базар за мартеници в училището и пенсионерския клуб в село Победа. Възпитаниците му ще участват в конкурс за мартеници  „ Дай бабо огънче“ в Перник и ще изпратят мартеници за БТVМедия груп-„Актуални новини и събития“. Членовете на клуб „Фолклор на етносите“ от ОУ „Кл. Охридски“ ще поздрави децата от Смолница и ще им подарят мартенички, изработени от тях.

Празниците в община Добричка на Първи март  са свързвани не само  с Баба Марта, но и с Деня на самодееца. Това е един чудесен празник за самодейците, които не жалят време и сили за да работят за запазването на българските традиции и обичаи в община Добричка. С много настроение  и положителни емоции всички самодейци, художествени колективи, танцови, певчески групи от 35 читалища ще отбележат с празнични концерт и тържества 1-ви март- Деня на самодееца, посочват от администрацията.

„С почит и респект към Вашата всеотдайност и голяма любов към изкуството и към „всичко българско и родно” Ви поздравявам в днешния празничен ден и Ви пожелавам здраве и много вдъхновение“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на община Добричка  към всички читалища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама