Тръмп: Представлявам САЩ, а не света

08:05, 01 мар 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп приветства във вторник вечерта пред Конгреса появата на нова "национална гордост", обеща повече твърдост в областта на имиграцията и „историческа” данъчна реформа. В същото време гарантира американската подкрепа за НАТО, но и поиска участниците да си плащат.

Пред Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Тръмп очерта в реч основните посоки на вътрешната и външната политика.

Все пак той не пропусна да осъди лично пред Конгреса серията престъпления и действия на расистка основа, както и антисемитски актове по целия свят, като обеща Америка да остане единна „срещу омразата”.

Още в началото на първата си реч пред Конгреса новият американски президент осъди строго „последните заплахи срещу еврейската общност и вандализма срещу еврейски гробове”.

Тръмп, който по време на кампанията яростно заявяваше позиция срещу мюсюлманите и имигрантите от Латинска Америка, осъди и расистката атака срещу двама души от индийски произход миналата седмица в Канзас, един от които бе убит.

Тези актове „ни показват, че ние сме може би разделена нация, доколкото се отнася до политиката, но сме обединена страна, за да осъдим омразата и злото във всичките му форми”, заяви 45-ият президент на САЩ.

Още с първите си думи Тръмп отдаде почит към „честването на месеца на Историята на чернокожите” в САЩ, който завършва тези дни. „Това ни припомня какъв е бил пътят на нашата нация към гражданските права и работата, която остава да извършим”, заяви президентът.

Тръмп предложи на Конгреса нова система за допускане на имигранти, "основана на качества”, сочейки като пример страни като Канада и Австралия.

"Да се изостави сегашната система на нискоквалифицирана имиграция и да се приеме на нейно място система, основана на качества (...) ще спести много пари, ще увеличи заплатите и ще помогне на семействата в затруднено положение", каза американският президент в речта си.

Нареждам на министерството на вътрешната сигурност да създаде бюро, което да помага на американските жертви. То ще се казва VOICE –- Victims Of Immigration Crime Engagement (Жертви на имигрантски престъпления).

Прилагайки окончателно нашите закони за имиграцията ще увеличим заплатите, ще подпомогнем в борбата срещу безработицата, ще икономисаме милиарди и ще усилим сигурността на нашите общини”.

„Ние трябва да възстановим целостта и приложението на закона на нашите граници. За тази цел започваме скоро изграждането на една голяма, голяма стена по южната ни граница.

Президентът на САЩ обеща във вторник да насочи един трилион долара публични и частни инвестиции за подобряване на инфраструктурата в САЩ.

"За да започне възстановяването на страната, ще поискам от Конгреса да одобри законодателство, което ще освободи инвестиции от един трилион долара за инфраструктура в САЩ, финансирани чрез капитали както публични, така и частни, и ще създаде милиони работни места", каза той в речта си пред Конгреса.

"Америка похарчи около шест трилиона долара в Близкия изток, докато инфраструктурата у дома се разпада. С тези шест трилиона долара бихме могли да възстановим страната ни два или дори три пъти, ако бяхме имали лидери, които имаха способността да преговарят", добави той, без да дава повече подробности по условията на този инвестиционен план.

"Нашият икономически екип се готви за историческа данъчна реформа, която ще доведе до намаляване на размера на данъците за нашите предприятия, така че те да могат да се конкурират с който и да е и да се развиват навсякъде. В същото време ние ще намалим масово данъците за средната класа", заявява републиканският лидер. Той повтори обещанията си за налагане на данъци върху вноса на чуждестранни стоки, за да защити американските производители.

"Сега, когато изнасяме продукция от Америка, много други страни ни карат да плащаме мита, а чужди фирми, които изнасят своите продукти в Америка ги оставяме да не плащат практически почти нищо", каза президентът на САЩ.

Той цитира неотдавнашна среща с директорите на компанията производител на американски мотоциклети „Харли Дейвидсън” (Harley-Davidson), за да илюстрира думите си, като ги цитира за плащаните в някои страни вносни мита до 100%.

"Те дори не попитаха дали това ще се промени, но аз го искам. Силно вярвам в свободната търговия, но вярвам и в справедливата търговия", заяви той.

Тръмп вече обеща да предоговори търговското споразумение за свободен пазар НАФТА (NAFTA), в което са свързани САЩ, Канада и Мексико. Той вече се оттегли от замисленото и договорено от предишната власт във Вашингтон Транстихоокеанско партньорство. То трябваше да обедини с пазара на САЩ 11 страни в региона на Азия и Тихия океан.

Американският президент Доналд Тръмп обещава да изкове „нови съюзи” и да изгради „нови приятелства”.

Без да посочва поименно Русия, с която републиканският лидер бе заявил, че иска да подобри отношенията, Тръмп обявява, че „Америка би желала да изгради нови приятелства и да изкове нови съюзи, когато споделяме еднакви интереси”.

Съединените щати ще си сътрудничат със мюсюлмански страни "съюзници", за да „разрушат” и "премахнат" групировката „Ислямска държава”, заяви той.

"Както обещах, поисках от Министерството на отбраната да приложи план за разрушаване и унищожаване на ИД (...) Ние ще работим с нашите съюзници, включително и нашите приятели и съюзници в мюсюлманския свят за изкореняване от планетата на този гнусен враг" обяви Тръмп.

„За да опазим Америка сигурна, трябва да дадем на американските мъже и жени от американската армия средствата, от които имат нужда, за да предотвратят войните и - ако трябва да го направят – да се бият и да спечелят”.

"Изпращам в Конгреса бюджет, който възражда армията, елиминира автоматичното фискално орязване и иска най-голямото покачване на разходите за отбрана в американската история".

Президентът, избран на основата на националистическа и изолационистка програма, предупреди във вторник пред Конгреса, че няма да защитава интересите на международната общност, а тези на Америка.

"Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ”, каза американският президент в първата си реч пред Конгреса.

Въпреки това, Доналд Тръмп, който силно критикува Северноатлантическия алианс и Европейския съюз, увери европейските съюзници, че Вашингтон ще продължи "силно да подкрепя НАТО, един съюз изкован след двете световни войни - която свали фашизма и след Студената война, която победи комунизма".

В същото време Тръмп повтори тезата си, че страните, които участват в колективната сигурност, трябва да поемат разходите.

Новата администрация на САЩ разчита партньорските страни на Вашингтон, включително невлизащите в НАТО, да взимат непосредствено участие в стратегическите и военните операции. Такова предупреждение отправи в речта си Тръмп.

"Ние очакваме, че нашите партньори, независимо дали са в НАТО, в Близкия изток или в Тихоокеанския регион, ще играят непосредствена и значима роля както в стратегически, така и във военни операции, както и ще поемат върху себе си справедливия дял на стойността (им)”.

Новата администрация на САЩ няма намерение да отказва на другите държави и правото да се движат по собствен път. Това увери във вторник вечерта на Капитолийския хълм президентът.

Американският лидер заяви: „Ние ще уважаваме историческите институции, но ще уважаваме и суверенните права на страните”.

„Свободните страни – това е най-добрият механизъм за изразяване на волята на народа. И Америка уважава правото на всички страни да прокарват свой собствен път”, каза Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама