ДЕОС: Референдумът на Слави подменя дневния ред

17:52, 23 апр 16 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мотивацията за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", е популистка, а въпросите са некоректни в този си вид и подменят дневния ред на проблемите в обществото. Такива мнения надделяха в инициирания от партия ДЕОС дебат на тема: "За" и "Против" референдума на Слави Трифонов. Събитието беше модерирано от председателя на Управителния съвет на ДЕОС Емил Георгиев и членът на УС Жюстин Томс. В него участваха както членове на движението, така и граждани. 

Цялостната позиция на ДЕОС ще стане ясна в по-късен етап, като ще се изчака решението на парламента какви точно ще са въпросите на референдума. През това време в отворен документ желаещите ще могат да публикуват коментарите си по темата, а от партията ще се опитат да включат тези идеи в своята позиция. 

В края на миналата седмица стана ясно, че референдумът на Слави няма да се проведе наесен заедно с президентските избори. Това стана с гласуването на поправка в Изборния кодекс от депутатите и се очаква по този начин да се намали драстично броя на гражданите, които ще гласуват юли.

От ДЕОС започнаха дискусията с това, че те са пристрастни и имат по-добрите решения по въпросите, които поставят Трифонов и екипът му, но ще ги обявят в позицията на партията. Движението още от преди проведения референдум през 2015 г. се обяви в подкрепа на електронното гласуване и позицията им остава непроменена. Те припомниха, че този въпрос от инициативата на предаването на Трифонов вече е решен.

По време на дебата се чуха мнения, че допитването е популистка акция и цели политически амбиции, което предизвика спорове между участващите в дебата. Имаше и коментари, че депутатите всъщност са отнели инерцията на референдума с направените промени в Изборния кодекс.

По въпроса за намаляването броя на депутатите на 120 от ДЕОС представиха статистика, че Финландия и Дания с население около 5,5 млн. имат съответно 200 и 179 депутати. В Швеция за 9,7 млн. население народните представители са 349, а в Израел със 7 млн. граждани има 110 депутати. В дискусията по този въпрос се обсъди, че спестените пари от орязването на бройката депутати ще бъдат похарчени за сътрудници, тъй като депутатите ще бъдат прекалено натоварени. Това ще доведе и до по-ниска представителност и по-малко партии в парламента. 

Също така беше казано, че мнозинството за взимане на решение ще се промени и ще се състои само от 32 души. Един от участниците отбеляза, че с референдум не може да се промени броя на депутатите и за това има решение на Конституционния съд, а това може да направи само Велико народно събрание.

За задължителното гласуване на избори и референдум се коментира, че принудата може да доведе до обратен ефект. А един от плюсовете е, че може да попречи на етническия, контролирания и корпоративния вот.

ДЕОС се обявиха за намаляване на субсидията на партиите, но акцентираха, че трябва да се предприемат и още допълнителни действия. Според тях е необходима либерализация на дарителския режим, тъй като законът е твърде рестриктивен и отблъсква евентуални дарители.

Те цитираха статистика, според която на парламентарните избори през 2014 ГЕРБ и ДПС имат 0,00 лв. приходи от дарители, за разлика от ББЦ с над 1,2 млн. лв и РБ с почти 170 хил. На дискусията се коментира, че ако се намали субсидията това ще доведе до лишаване на законното финансиране и партиите ще бъдат изтласкани към сивия сектор. 

Според други намаляването на субсидията няма да реши проблема с политическата корупция. "Никой не говори за повече прозрачност, наблюдение и отчетност как се харчат субсидиите на партиите", коментира участник.

Остра дискусия предизвика въпросът за областните и районни шефове на МВР, които да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство. Бяха изказани мнения, че от една страна това ще задоволи обществените очаквания, но ще доведе до възможност за полицейски началник да бъде избран човек като скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков, например, или братя Галеви от Дупница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама