90-годишният юбилей на кралица Елизабет II (снимки)

18:38, 21 апр 16 / Свят 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кралицата на Великобритания Елизабет II, която днес навърши 90 години отпразнува годишнината си заедно с най-близките си.

По повод празника си кралицата получи портокалова торта, приготвена от победителка от телевизионен конкурс. 



Хиляди се бяха събрали пред двореца Уиндзор, за да поздравят кралицата. Топовни салюти в чест на празника се разнесоха в големите градове на страната.

Нейно Величество се разходи заедно със съпруга си принц Филип и откри плака на Пътеката на Кралицара. Двамата обиколиха централната част на Лондон, където се срещнаха с поданиците си.





По повод личния празник на майка си престолонаследникът принц Чарлз я поздрави, като прочете откъси от пиесата на Уилям Шекспир "Хенри VIII". По този начин той отдаде почит и на великия драматург, няколко дни преди 400-та годишнина от кончината му. В поздравлението към майка си Чарлз избра думите на Кентърберийския архиепископ Крамър, казани на Хенри VIII след раждането на бъдещата кралица Елизабет Първа. В тях се изтъква, че за благото на Англия, на нея й предстои да живее много години, и всеки неин ден ще бъде увенчан с добро дело.

"Изказвам най-добри пожелания към всички, които празнуват 90-ия си рожден ден. Поздравявам ви по този споделен повод", гласи публикация в Туитър акаунта на кралицата.

Лондонското метро честити по атрактивен начин рождения ден на кралицата, изписвайки точно в 9:00 часа поздрав на информационните табели по пероните на станциите си.

По случай празника Бъкингамският дворец публикува три портрета на кралицата, направени от известната фотографка Ани Лейбовиц. Единият показва кралицата заобиколена от седем внуци и правнуци, сред които 11-месечната принцеса Шарлот, която Елизабет ІІ държи в ръце. Друг показва кралицата да се разхожда из двореца Уиндзор с четири от любимите си кучета - коргитата Уилоу и Холи и доргитата Вулкан и Кенди, а на третия е с единствената си дъщеря Ана.



Снимки: Twitter

Официално кралица Елизабет Втора чества рождения си ден през юни. По случай 90-ия й юбилей през май тази година са планирани 4-дневни тържества в замъка Уиндзор.

Според изданието Globe, в деня на своята 90-годишнина тя ще предаде короната на своя наследник. Престолът ще се падне не на сина й – принц Чарлз, а на внука й – принц Уилям. По данни на Globe, Елизабет II ще се оттегли официално на 31 август тази година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама