Туроператори: Блокадата на границата с Гърция ще ощети българските туристи

18:16, 21 апр 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подготвяната блокада на границата с Гърция ще се отрази негативно на българските туроператори и туристи, споделиха за Пловдив Topnovini.bg представители на туристическия бранш.

Припомняме, че от Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт решиха да блокират всички гранични пунктове с Гърция за всички видове автомобили от 29 април до 2 май. Блокадата е в отговор на фермерските протести в южната ни съседка през зимата, които нанесоха загуби за повече от 15 млн. лв. за българските превозвачи. Идеята е да се нанесе "ответен удар" на гръцката икономика и туризъм.

"От зимата се предполагаше, че ще има блокада, и затова туристите бяха предупреждавани за риска да "изгорят" с почивките си. Затова има отлив на туристи за Турция и Гърция по празниците", сподели представител на туроператорска фирма, пожелал да остане анонимен. Резервациите за южните ни съседки за периода на великденските празници рязко са намалели, а интересът за почивки е пренасочен към Испания, Италия и Хърватска.

Затварянето на българо-гръцката граница обаче няма да възпрепятства западните туристи, заяви специално за Пловдив Topnovini.bg австрийският туроператор Венета Табакова. Тя е сред участниците в Международната среща за туризъм, която се откри днес в Града под тепетата.

"Туристите от Австрия рядко предприемат път с автомобил заради ситуацията с бежанците и вътрешните проблеми на Балканите и затова се възползват от чартърни полети", поясни Табакова. Според нея блокадите няма да повлияят на постоянния поток на туристи от Западна Европа към Гърция.

Всякакви блокади на граници са проблем за туризма, единодушни са от бранша. Най-ощетени обаче ще останат българите, решили да използват няколкото почивни дни, за да разпуснат, защото заради блокадите именно те ще се лишат от почивките си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама