Нужни са 14 хил. лв. за ремонт на покрива на храм “Свето Възнесение Господне” в Шумен

17:56, 21 апр 16 / Култура 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Покривът на един от най-старите действащи храмове в България “Свето Възнесение Господне” в Шумен се нуждае от ремонт. Това обяви на заседание на постоянната комисия по “Култура” към местния парламент в града отец Димитър.

След големите дъждове покривът е прокапал на три места. Причината за това е не добре поставената летвена обшивка, правена при основен ремонт на стойност 90 хил. лв. Необходимият сега ремонт е на стойност 14 хил. лв. без ДДС в противен случай има опасност влагата безвъзвратно да увреди стенописите в храма. Те са правени в края на 30 години на ХХ век от проф. Георги Богданов.

Църквата “Свето Възнесение Господне” в Шумен е открита официално през 1829 година. Съществуват неоспорими доказателства обаче, че храмът е действал повече от век преди това. Запазена е плащеница, поръчана от местния еснаф, изработена във Венеция, а извезаният на нея надпис гласи, че направена през 1764 година за храм “Свето Възнесение Господне”. На надгробни плочи, съхранени в двора на църквата, са с датировка още от 1600 година, което показва, че на мястото е съществувала църква и гробище.

В храма служи архиерейският наместник отец Димитър, който отговаря за Шуменската духовна околия, част от Варненската и Великопреславска епархия, която е най-старата в България и съществува от 1872 година.

В околията подчинена на отец Димитър има 70 православни храма, 10 параклиса, два манастира и служат 17 духовници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама