Забравиха Клисура в Алеята на бойната слава

16:59, 21 апр 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Клисура не е включена в Алеята на бойната слава във Военна академия "Г. С. Раковски" в София като едно от селищата, активни участници в Априлското въстание. Това съобщи кметът на Клисура Генка Тодорова, цитирана от БТА.

Тя е присъствала на форума, организиран вчера по повод 140-ата годишнина от Априлската епопея след писмо до община Карлово, с което организаторите - БАН и Общобългарският комитет "Васил Левски", са поканили представители на селищата, активни участници в Априлската епопея, да занесат пръст от родните си места и да ги положат на Алеята на бойната слава на академията.

Генка Тодорова с радост и гордост се отзовала на поканата, но останала неприятно изненадана, след като й казали, че в алеята няма отредено място за кутийката с пръст от Клисура.

"Клисура е емблематичен за свободата на България град. Той е пръв по пепелища и втори по дадени жертви по време на въстанието срещу турците. В Клисура е извършила героичния си подвиг Цана Козинарова, която, за да не бъде поругана и да не попадне жива в ръцете на турците, се е хвърлила с четирите си сеца в кладенеца. В Клисура Иван Танков - Боримечката е пукнал черешовото топче и е дал начало на въстанието, от тук е родом високообразованият за онова време Никола Караджов, който е бил секретар на Събора в Оборище", припомня историческите факти кметът на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама