Кандидатите за СЕМ избегнаха темата „ПИК ТВ“ при изслушването си

16:50, 21 апр 16 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатите за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание избегнаха темата за създаването на телевизия „ПИК“. Това се случи по време на изслушването им в парламентарната Комисия по култура и медии. Никой от шестимата състезаващи за място в медийния регулатор не отговори на поставения от депутата Иван Иванов (Реформаторски блок) въпрос как биха постъпили на мястото на бившия председател на СЕМ Георги Лозанов. 

 

Лозанов подаде оставка, за да не участва в гласуването на регистрацията на телевизия „ПИК“. Това се случи на 25 февруари т.г. - месец преди изтичането на мандата му като шеф на регулатора. 

 

Иванов отправи три въпроса към всички номинирани, като те избраха да говорят по два от тях, свързани с рекламното съдържание и финансирането на обществените медии. Единствено Розита Михайлова-Еленова спомена, че големият и сложен казус в медиите е свързан с езика на омразата. Според нея, освен че има канали и телевизии, които пропагандират този език, съществува и проблем с гостите в тях „Има гости, които проповядват езика на омразата в ефир. Трябва да се помисли как самата медия да се защитава и реагира в тези случаи“, посочи Еленова. 

 

Припомняме, че желаещите да бъдат назначение в 5-членния състав на СЕМ са Кин Стоянов, Любомир Халачев, София Владимирова, Васил Чобанов, Розита Михайлова-Еленова и Иво Драганов. 

 

Васил Чобанов спомена, че сме на сриващо място по свобода на словото у нас и тази тенденция трябва да бъде обърната чрез създаване на общ договор за медийната регулация в България. Според него трябва също да се сложи по-голям акцент върху закона за закрила на детето. 

Иво Драганов посочи като два фактора, които са много важни за обществените медии и върху които би се съсредоточил, ако бъде избран за член на СЕМ –  редакционната независимост и финансовата независимост. Той е и „за“ насърчаване на българското филмово творчество, като се отделят средства за производство на сериали и върху частните телевизии. Кин Стоянов нападна БНР и БНТ, които според него плащат от парите на данъкоплатците, за да могат да излъчват своите програми. Това от гледна точка на европейското законодателство било непозволена държавна помощ. Стоянов смята, че членовете на СЕМ трябва да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство в парламента. "Да оставите медиите без сериозен обществен контрол е все е едно да оставите заредена пушка в парка", каза на свой ред Любомир Халачев. Според него задачите на членовете на СЕМ е преди всичко да работят върху сериозната реформа в медийната среда. Еленова е на мнение, че моделът в СЕМ трябва да бъде променен на "парите на държавата следват зрителя". Тя ще работи за адаптацията на модел от търговските медии върху обществените. Според нея медийният регулатор трябва да инициира провеждането на независими социологически изследвания, от които ще се определят нагласите на аудиторията и в зависимост от това ще се насочват отделните инвестиции. 

Комисията по култура и медии прие единодушно да представи доклад, в който записа, че всички кандидати отговарят на изискванията и условията за участие в конкурса. СЕМ трябва да се попълни с двама членове от парламентарната квота и един, посочен от президента Росен Плевнелиев, който вече издаде указ това да бъде говорителят на Външно министерство Бетина Жотева.

 

На 27-ми април т.г. се очаква депутатите да гласуват новите две попълнения. 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Bradleydiels 13:29, 10 юни 20

Москва баня възстановяване метод наливна вана

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама