Министър Ангелкова: Очакваме добър сезон за туризма, основният проблем са кадрите

16:23, 21 апр 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очакванията за предстоящия летен сезон са много положителни, заяви пред журналисти в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова. Към момента, на база на ранни записвания, има индикации за доста голям ръст от основните пазари. От пазар Русия има индикации за 30 % ръст на база на ранни записвания, по информация от турски туроператори. На пазар Германия има значителен регистриран ръст през различните големи туроператори – от 10 до 40 %, така че на средна база около 20 % е очакваният ръст, от пазар Чехия – 15 %, Унгария – 15 %, Полша – 40 %, за пазар Румъния се очаква ръст от около 5%. Има увеличение и на записванията от Франция, откъдето за първи път има регистрирани планирани чартърни полети.

„Като цяло сезонът се оказва доста положителен. Имаме готовност да посрещнем абсолютно всички туристи. При всички срещи с представители на бранша – хотелиери, концесионери и други, апелираме за запазване на високо и добро качество, така че туристите, които ни посетят това лято да се върнат и следващото, за да можем да гарантираме устойчив туризъм“, каза министър Ангелкова.

Изцяло се следи всичко, свързано с концесиите и се работи за осигуряване на добър сезон и от тази гледна точка. Утре ще бъдат обявени първите седем процедури за отдаване под наем на плажовете, които са неохраняеми или имат изтекли или прекратени концесионни договори. Министерството има готовност и поетапно ще обявява процедури за отдаване под наем в рамките на 10 дни за 40 плажа.

„Кадрите са основен проблем в сектора. Затова работим усилено с всички заинтересовани – с министър Калфин и с Министерството на образованието. Това е нашето най-голямо притеснение, защото 90 % от услугата, която се предлага, зависи от кадрите в туризма. Създадохме съвет за кадрите в туризма, който започва с първо заседание следващата седмица. Има излъчени представители от всички ресорни министерства, университетите, професионалните гимназии в бранша. Надявам се да се предложат адекватни решения, за които, ако е необходима законодателна промяна, ние веднага ще инициираме, за да имаме трайно решаване на този проблем. Защото факт е, че има остра нужда от подготвени специалисти в сектора“, обясни министърът.

Обявена е и идеята за два пилотни проекта, съвместно с търговската камара на Германия и Швейцария за дуално обучение в сектора, да се наемат учащи, които да специализират, съобразно тяхното време и учебен план и програма. И, ако това е работещо, да се включи в практиката. „Надявам се с конкретни стъпки и действия да успеем да намерим дълготрайно решение на въпроса, защото това е и моето основно притеснение“, каза още Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама