Съдът призова бита доцентка по делото срещу бургаския журналист Божидар Божков

16:20, 21 апр 16 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пенсионираната преподавателка от Университет „Проф. д-р. Асен Златаров“ доц. Дитка Димитрова ще се яви като свидетел по делото срещу бургаския журналист Божидар Божков. За разлика от предното съдебно заседание, когато районният съдия Светлин Иванов отказа да я призове за разпит, този път той удовлетвори повторното желание на подсъдимия Димитрова да даде показания в съдебната зала.

Преподавателката ще свидетелства относно реплика „Изглежда му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно“, отнасяща се до доц. Димитър Вергиев, който съди Божков за клевета по статус във фейсбук. Журналистът е публикувал пост в социалната мрежа на 18 август миналата година, в който става въпрос за писана от него статия във в. „Сега“ преди 15 г. В материала се описва как Димитър Вергиев, който е бил студент тогава в бургаския университет, по време на изпит публично удря доц. Дитка Димитрова, защото му писала двойка.

На 4 август миналата година с Божидар Божков се свързал негов познат, който от името на Вергиев поискал журналистът да изтрие от интернет публикувания във в. „Сега“ материал, озаглавен „Приключения и интриги в бургаския университет“. Божков не се съгласил и решил да разкаже за това в собствения си профил във фейсбук. От своя страна Вергиев, който сега е преподавател в Техническия университет в София, се почувствал засегнат и решил да съди Божков за клевета. Междувременно въпросната статията в интернет изчезва от сървъра на вестника, както са премахнати и други материали, свързани с Димитър Вергиев.

Призованата като свидетел на днешното заседание бивша журналистка от в. „Шоу“ Мария Николаева (произнесена в съда като Найденова) не е била открита на известния й адрес в София, за да й се връчи призовка, и не се появи в съдебната зала. От своя страна адвокатът на Вергиев – Йордан Дичев, заяви, че се отказват от нейните показания и тя няма да блъда призовавана отново.

Като свидетел в съда не се яви и журналистката Катя Касабова, призована да даде показания как в нейния сайт на 18 август миналата година е публикувана въпросната статия. Съдията й наложи глоба от 100 лв. и я призова като свидетел за следващото заседание. Ако Касабова пак не се яви, магистратът заяви, че ще я глоби с максималната сума за такова провинение и ще разпореди да я доведат принудително.

В началото на съдебното заседание съдията Светлин Иванов определи като неоснователно постъпило искане от страна на Божидар Божков да си направи отвод по делото.

След заседанието Божков изрази задоволство, че е допусната като свидетел доц. Дитка Димитрова и определи поведението на съдията като коренно различно от предния път, когато магистратът му е казал „Разигравай си коня“. Въпреки това журналистът не си прави илюзиите, че ще бъде оправдан по това дело – първо, заради лошия опит, който има с бургаското правораздаване отпреди 15 години, когато е осъден за друга статия, второ, защото местните съдии са същите, и трето – начинът на развитие на съдебните дела изобщо не бил променен оттогава досега.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 23 юни тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама