Проблемът ни е в сталинския модел на прокуратурата, смята Христо Иванов

15:41, 21 апр 16 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Проблемът ни е в сталинския модел на прокуратурата и коалицията "Цацаров", която се бди за неговото съхраняване”. Това написа в профила си във Facebook бившият министър на правосъдието Христо Иванов след провелата се днес международна конференция на тема „Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа".

“Понеже мнозина се правят на неразбрали, да затвърдим. Днес председателят на Венецианската комисия дойде в София да ни каже директно, че "Съветският модел на прокуратурата трябва решително да бъде отхвърлен. Той я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване и създава възможност за използването ѝ за политически цели”, пише той.

“Припомням - Венецианската комисия е най-авторитетната международна инстанция в областта на конституционното право и стандартите за върховенство на правото. В нейните становища се клеха всички депутати и съдебни бонзи преди измененията в Конституцията (и после ги игнорираха). Докато не решим този проблем, няма да можем да решим и проблема със системната властова корупция, каквито и изкупителни жертви да се подхвърлят пред камерите”, смята бившият правосъден министър.

По думите му, днешната ни политическата класа е селектирана и съществува при условията на "корупция, шантаж и изнудване" и "използване на [прокуратурата] за политически цели".

“На 9 декември 2015 г. в името на запазване на това статукво 204 народни представители пожертваха и възможността да постигнем минималния международен стандарт за независимост на съда при гласуване на измененията на конституцията. На този фон приказките как сме щели да излизаме от мониторинга на СЕ увисват. А можеха (и беше замислено) да прозвучат съвсем иначе”, разказва той.

И допълва: “Но не мониторингът ни е проблемът. Проблемът ни е в сталинския модел на прокуратурата и коалицията "Цацаров", която се бди за неговото съхраняване”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама