Традиция и красота в работилница за писани яйца в библиотеката

15:36, 21 апр 16 / Култура 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово в Регионална библиотека „Любен Каравелов” отвори врати работилница за боядисване на яйца. Проявата беше организирана по инициатива на Общинската организация на „Съюз на пенсионерите 2004” в Русе.

Красимира Маринова от пенсионерски клуб „Калина“ запозна присъстващите с традициите, богатството от ритуали и символи, свързани с празника. От древни времена яйцето е носител на плодородие и нов живот.

Великденските яйца символизират Възкресението и прераждащата се природа, защото носят живот, който се възражда от приличащото на камъче яйце. Майсторите влагат много старание и обич при изписването на яйцата. Те ги зареждат с благопожелания в символи и изображения, които съответстват с представите за космическия ред.

Бяха показани, както съвременни, така и традиционни техники за боядисване на великденски яйца, характерни за Русенския край. В края на инициативата изписаните яйца и специално изработената великденска украса бяха подредени в изложба, която ще бъде отворена за посетители до края на месец май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама