Сотир Цацаров прати прокурор от София на делото за радикален ислям

15:33, 21 апр 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурор Бонка Великова от Апелативната прокуратура в София е командирована лично от главния прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик, за да участва в процеса срещу 14-те обвинени за радикален ислям и проповядване на война, съобщи Дарик радио.

Така представителите на държавното обвинение по делото вече стават трима, като към Нели Попова, която наблюдава делото от досъдебната фаза, се присъединява и шефът на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов. Прокурор Великова обясни, че е необходимо обвинителите да са трима, за да има - адвокатите на обвиняемите са общо 16, и предвид значимостта на делото.

Процесът продължава с разпит на свидетели. Пред магистратите показания дадоха двама служители на ДАНС, чиято работа е свързана с Гранична полиция. Христо Янакиев свидетелства, че на 26 юни на Капитан Андреево са били спрени Мурад Йълдъз и Лара Сенджер, дъщеря на турчин и германка, която опитала да мине границата с неистински документи. Според обвинението, двамата преди това са гостували на проповедника Ахмед Муса и на Стефан Александров, които са сред подсъдимите. При разговорите Лара казала, че иска да отиде в Турция, тъй като в Германия не й позволявали да носи традиционно мюсюлманско облекло.

Георги Киров пък разказа за направена проверка на Калотина на Саид Хюсеинович, босненец с френско гражданство. При проверка в колата, в която пътувал с още двама мъже и две жени, на които се виждали само очите, били открити големи сакове с ислямска литература. Босненецът твърдял, че си и пуснал отпуск, за да разгледа джамии в Турция. След влизането му в България отседнал в Пловдив, където се е срещал с Ангел Симов-Айри и Ахмед Муса. Според обвинението, през октомври 2013 година е присъствал на религиозни проповеди в пазарджишкия ромски квартал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама