КЗП: Такса “дете” е незаконна

14:47, 21 апр 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден, след като Комисията за защита от дискриминация (КЗД) не видя никакъв проблем в странната такса “дете”, наложена от заведение в Стара Загора, друг държавен орган - Комисията за защита на потребителите (КЗП), внесе малко разум в ситуацията и я обяви за незаконна.

Решението е по жалба на жена от Стара Загора, която сигнализира, че в местно заведение се таксува с 50% по-скъпо консумацията на родители, които посещават ресторанта с децата си. Таксата обаче не може да е по-малко от 20 лева, гласяло решението на собственика.

Жената подала жалба в КЗД. Комисията обаче взела решение, според което в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение".

Според КЗД надценката е била вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов обаче е на друго мнение. “Такса “дете” е нарушение от гледна точка на Закона за защита на потребителите (КЗП) и представлява нелоялна търговска практика, която следва да бъде забранена, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца, каза той пред “Дарик”.

„Първо, търговец не може да въвежда санкция за нарушение, защото санкциите са въведени от закона за извършване на определени нарушения и са посочени държавните органи и институциите, които могат да ги налагат. Също така това не би могло да бъде третирано и като „такса”, както условно то се нарича, тъй като такава обикновено се събира също от държавна институция или в случаи, когато това бъде делегирано на непублични субекти, но за предоставянето на конкретна услуга, каквато очевидно в случая изобщо не е налице”, коментира Маргаритов.

Той потвърди, че комисията се е произнесла по случая преди повече от месец, заповедта е връчена на търговеца и е предвидена санкция.

„Санкцията в конкретния случай е 5000 лв. При повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама