Намаляване на мигрантския поток през Егейско море, отчете Столтенберг в Турция

14:46, 21 апр 16 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на мигрантите и бежанците, които пресичат Егейско море, с цел през Турция да влязат в Европа, е намалял значително, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещението си в Анкара. По думите му трафикантитте на хора сменят маршрутите, заради което властите не бива да намаляват нивата на сигурност.

Според шефа на Алианса южната ни съседка играе изключително важна роля в разбиване на модела, използван от трафикантите.

"Според наличната в НАТО информация, Турция извършва действия, насочени към пресичане на схемите на нелегалните трафиканти на хора, а представителите на различните международни организации потвърждават, че броят на лицата, които пресичат Егейско море, намалява значително", подчерта Столтенберг.

По време на изказването си през журналисти в турската столица шефът на НАТО изтъкна, че мигрантската криза е подчертала спешната необходимост от намиране на мирно решение за сирийския конфликт и заяви, че постигнатото крехко примирие остава най-доброто средство за това.

Столтенберг коментира още, че Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия, за да подсили режима на президента Башар Асад. „Въпреки обявеното частично изтегляне, ние виждаме, че Русия поддържа значително военно присъствие в подкрепа на режима на Асад в Сирия”, изтъкна той.

Според него прекратяването на огъня в Сирия е под напрежение, но остава най-добрата база за мирно прекратяване на кризата.

Мисията на НАТО в Егейско море – основен мигрантски маршрут – помогна за борбата с трафикантите на хора и за намаляването на бежанските потоци.

Броят на пристигащите на гръцките острови през Турция е намалял след споразумението между Брюксел и Анкара, което влезе в сила в началото на април. Според него бежанците, които пресичат Егейско море нелегално, биват връщани в Турция.

Припомняме, че миналия месец Турция и ЕС подписаха споразумение за овладяване на мигрантската криза, достигнала най-големия си мащаб от Втората световна война насам.  Столтенберг предупреди, че въпреки това мигрантите не са спрели да опитват да стигнат до Европа и броят им отново може да се увеличи, ако НАТО и партньорите му спрат с усилията си.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че колективните действия правят разлика. "Трябва да останем гъвкави, защото мигрантите могат да сменят коридорите си много бързо", поясни той.  Той каза още, че хиляди терористи от "Ислямска държава" са разположени в Либия, подчертавайки, че Анкара подкрепя усилията на НАТО да ги елиминира.

От думите на министъра стана ясно, че Турция подкрепя НАТО да се разшири и да приеме Черна гора за член на алианса.

По време на посещението си в Турция Столтенберг се срещна с премиера Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама