Митрополит Йоан ще освети в Плиска най-големия кръст в Североизточна България

14:18, 21 апр 16 / Култура 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Навръх 2 май Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети железният кръст в “Двора на Кирилицата” в първопрестолна Плиска. Това съобщи днес на пресконференция собственикът на модерния културно-исторически комплекс Карен Алексанян. “Аз обещах на хората от Плиска, че 1 150-годишнина от покръстването на българите ще издигна кръст. Преди година обаче не успях да го осветя, но ще го направя на сега”, коментира Алексанян и добави, че следобед на 2 май няма да има посетителска такса за “Двора на Кирилицата”.

Кръстът е висок 12 метра и се смята, че е най-големият в Североизточна България.

На втори май е традиционният събор в Плиска. На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. цар Борис І-Михаил Покръстител.

С ритуала по освещаването на кръста ще започнат тържествата по повод празника на първопрестолния град. По-късно от 18 часа на площада в центъра на Плиска митрополит Йоан ще отслужи благодарствен молебен. След него ще има концерт на ансамбъл “Родопа” от Смолян. Програмата включва изпълнения и на самодейни състави от Плиска.

На срещата днес присъстваха още кметът на община Каспичан Милена Недева и кметът на Плиска Тонка Начева.

Прелюдия към традиционният събор в първата българска столица ще бъде третата поред публична кръщавка на деца. Тя ще се състои на 30 април от 12.30 часа на Голямата базилика в археологическия резерват “Плиска”. До момента има записани седем деца, а заявки се приемат до 25 април в стая 201 на Община Каспичан или на телефонен номер  47-11 с код 05327. Таксата за кръщенето е 50 лева. Ритуалът ще бъде воден от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Това оповести кметът на община Каспичан Милена Недева. Тя припомни, че Плиска е първата столица на България, официалното приемане на християнството също става там, отново в първопрестолния град през 885 година учениците на Кирил и Методий са пренесли азбуката. “Обидно е чужденците да знаят повече за Плиска от българите. Фактите обаче говорят, че първата столица остава не добре позната за българите”, коментира Милена Недева.

“Дворът на Кирилицата” ще бъде домакин и на проява на Славянската литературна и артистична академия. На 25 май среща там ще си дадат изявени поети от 20 славянски държави, обединени от десетото издание на фестивала “Славянска прегръдка”.

Мястото е избрано от основателя и председател на творческата организация – поетесата Елка Няголова, защото според нея “Дворът на Кирилицата” е каменният паспорт на България пред света.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама