Патриотите и ДПС се скараха за създаването на нови секции

14:10, 21 апр 16 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Патриотичният фронт и ДПС се скараха заради предложение на движението за създаването на нови секции. Текстът е формулиран като поправка в Изборния кодекс, който се обсъжда на второ четене в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg. Предложението, което са формулирали от ДПС гласи: "при представено искане, придружено с ЕГН и подписи на повече от 400 български граждани с избирателни права пред кмета на съответната община за създаване на нова секция или преместване на съществуваща в съответствие с постоянната им адресна регистрация, кметът е длъжен да се съобрази с искането".

То обаче беше отхвърлено с 28 гласа "за", 98 "против" и 30 "въздържали се". Вносителят на предложението Илия Илиев уточни, че предложението им за преместване или създаване на избирателна секция ще стимулира избирателната активност, тъй като имало оплаквания от трудно подвижни хора, които не могли да стигнат до секцията.

Според Четин Казак от ДПС дебатите по този текст били ярко доказателство как, когато има стремеж да се гарантират равни права на българските граждани, някои народни представители с по-националистически нагласи, са съгласни те да бъдат ощетявани. "Ако подобни ограничения се налагат на техни избиратели, те биха вдигнали врява до небето. Ако на кмета на Козлодуй например му щукне да лиши село Бутан от секция, как Валери Симеонов ще реагира?", запита Казак.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък посочи, че определянето на секции може да бъде обжалвано в съда, така че хипотезата "ако на някой му щукне идеята да закрие секция", не е уместна. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обяви изказването на Казак за несъстоятелно и продължи: "На кмета на Велинград можеше да му щукне щура идея само ако беше избран от листата на ДПС. За щастие обаче няма нито веднъж избран кмет от ДПС".

Колегата му Юлиан Ангелов пък допълни, че "в ДПС трева не никне". Красимир Каракачанов пък заяви, че не ПФ разделя хората. "Напротив, говорихме как да се махне навързания в индианска нишка вот", подчерта той

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама